Tuin weetjes – GHI

WEETJES-GHI

 

 

 

Graszoden
Oktober is de beste maand om graszoden te leggen, omdat deze voor de winter dan kunnen gaan vastzitten en wortel schieten in de grond. In het najaar is de grond ook warmer dan in het voorjaar, wat zorgt voor een beter wortelgestel. Bij droogte is water geven zeker nodig. Zorg ook dat u de matten bij een goede kweker koopt. Er is namelijk nog al wat verschil in kwaliteit.

Gazon & Mos
Hieronder enkele tips om te zorgen dat er weinig tot geen mos in het gazon groeit, zonder dat  je meteen gaat strooien met ijzersulfaat:

  • In de eerste plaats is zorgen voor optimale groeiomstandigheden goed voor het gras en  voorkomt mosvorming.
  • Lichtconcurrentie is een belangrijke factor om mosgroei te beperken, en de voor een goede  grasgroei noodzakelijke open bodemstructuur beperkt de mogelijkheden voor de vestiging  van mos.
  • Belangrijk is dat de grasmat niet te kaal de winter ingaat, omdat gras gedurende een periode  van minstens 4 maanden niet groeit en daarmee ´weerloos´ is.
  • Verticuteer regelmatig en verwijder mos en onkruid of pas correct een biologisch  bestrijdingsprogramma toe.
  • Maai vooral in natte perioden niet te laag om gebrek aan lichtconcurrentie te voorkomen. Op kort gemaaide, intensief gebruikte speelvelden zal altijd enige bodemverdichting optreden en  voldoende licht voor mosgroei aanwezig zijn.
  • Open plekken in grasvelden snel inzaaien zorgt dat mos geen nieuwe kansen krijgt.
  • Door de maaier hoger af te stellen is de lichtconcurrentie van gras beter, zodat zich minder  snel mos kan ontwikkelen.
  • Een optimale bemesting biedt gras een betere concurrentie positie.
  • Dankzij een luchtige bodemstructuur stroomt water sneller af, waardoor mos minder  eenvoudig kan kiemen.

Gevelbeplanting
Ook al is je voortuin minimaal, dan is het nog mogelijk om met planten een warme sfeer te creëren. Er zijn genoeg planten, die minimale zorg nodig hebben. Neem bijvoorbeeld Campanula (laagblijvende soorten). Deze vaste plant bloeit lang en groeit gewoon tussen de voegen van de bestrating. Af en toe water geven bij droog weer en wat snoeien wanneer de plant te groot wordt. Of een blauwe regen (Wisteria). Deze klimplant heeft weinig water nodig, bloeit vroeg met eventueel nog een nabloei. Het enige wat je moet doen is af en toe snoeien en de plant goed leiden (dus niet achter een regenpijp). Verder zijn stokrozen (Alcea rosea), lavendel (Lavandula) ook geschikt. Er zijn er natuurlijk nog meer, maar dit zijn voor ons de meest gangbare planten. Hieronder zijn enkele foto’s ter verduidelijking. Alcea roseaCampanula en Wisteria

Helleborus
Voor veel mensen is de Helleborus een favoriete winterplant. Om goed te kunnen genieten van de bloemen is het belangrijk dat ze enigszins wat ruimte krijgen om zich te tonen. Zorg dan ook, dat het afgevallen blad van de bomen weg wordt gehaald, als dat al niet gebeurt is. En verwijder ook het blad van de Helleborus, wanneer het lelijk is of het uitzicht van de bloemen hindert. dat blad groeit vanzelf wel weer terug

IJzersulfaat
IJzersulfaat zorgt voor een snelle en effectieve bestrijding van mos. IJzersulfaat wordt in het voorjaar toegepast, eind maart – begin april: 2 tot 4 kg per 100 m², men kan strooien, of oplossen in water er dan gieten. Het middel wordt toegepast op een droog staande gazon. Na enige dagen verkleuren de mossen zwart. Nadelen zijn het gevaar voor roestige, bruine ijzervlekken op tegels en het afdoden van bodemleven. Ongeveer een week na het strooien van ijzersulfaat worden het afgestorven mos en de viltlaag verwijderd door te verticuteren. Bij het strooien van ijzersulfaat moet je wel uitkijken, het is vaak in poedervorm. Een mondkapje en een veiligheidsbril en handschoenen zijn van harte aan te bevelen. Het prikt nogal in de ogen en mond en ook bij wondjes kan het prikken. Ook je schoenen worden er niet mooier door. Strooi dus bij windstilte of met de wind mee. Een oude methode is het ijzersulfaat te mengen met zand in een mengsel van: 2 tot 3 kg ijzersulfaat + 4 tot 5 kg mager zand per 100 vierkante meter. Op een alkalische grond kan je nog een zuurwerkende meststof toevoegen: 2 kg zwavelzure ammoniak per 100 vierkante meter. Beter is het om helemaal geen ijzersulfaat te gebruiken, maar te zorgen voor optimale groeiomstandigheden, of te leren houden van mos. Want ook mossen kunnen zeer mooi zijn in de tuin en in het gazon.