Slakken in de tuin

Pagina-slak.01

 

 

 

Slakken

Slakken heb je in allerlei soorten en maten, goede en kwade.
Veel mensen hebben een hekel aan slakken, ze vreten aan je planten, zien er vies uit en misschien slecht voor je kinderen of huisdieren.
Alleen een slak maakt deel uit van het ecosysteem van je tuin.
Haal je de slak weg, ontstaat er een leegte, die opgevuld wordt door andere beesten of plagen, die nog erger zijn dan slakken.
Het is daarom wel handig om een aantal slakken in je tuin te laten.
Om het kort en eenvoudig te houden, wordt dit een simpele uitleg van iets wat heel uitgebreid op Wikipedia te vinden is.

Slakken in de tuin

Er zijn in de tuin eigenlijk maar twee soorten slakken van belang, naaktslakken en slakken met een huisje, de slakken die in het water leven en andere slakken, worden nu niet besproken.
Naaktslakken hebben geen slakkenhuis en zijn hierdoor zeer gevoelig voor uitdroging omdat ze zich niet kunnen terugtrekken in een afsluitbaar huisje, ze houden het alleen uit in een vochtige omgeving.
Naaktslakken zijn wat minder prettig in de omgang, dan huisjesslakken.
Vooral huisdieren en kinderen, die er ook aan willen voelen en likken, is de naaktslak niet altijd even prettig. Het slijm wat de slak afscheidt, kan in de maag voor problemen zorgen.
Misschien is het daarom verstandig om naaktslakken te verwijderen uit je tuin.

Slakken verwijderen

Voor mensen die toch slakken willen verwijderen staan hier onder de meest “vriendelijke” manieren vermeld.

 • Slakken rapen
  ’s Avond na een regenbui in de tuin gaan kijken, en dan slakken rapen. Vaak vindt men er tientallen. Ook kan men regelmatig de planten zelf nakijken en controleren op de aanwezigheid van slakken.
 • Slakken lokken
  Slakken kun je ook lokken en daarna uit zetten, of voeren aan andere dieren als vogels, sommige eenden, kippen enz. of ‘diervriendelijk’ te doden. Voorbeelden van lokstoffen zijn omgekeerde citrusvruchten of meloenen die de slakken uitvreten en als schuilplaats beschouwen. Ze kunnen de volgende ochtend ‘geoogst’ worden. De gevangen dieren kunnen worden uitgezet in hagen en houtwallen.
 • Biervallen
  Beschrijving: Lege bakjes van bv. margarine en toetjes in de tuin ingraven tot de rand op grondhoogte is. Deze bakjes half vullen met bier. De slakken gaan naar het bier toe, en vallen in de bakjes met bier en gaan dood. Na een paar dagen de bakjes met naakt- en huisjesslakken opnemen en weggooien. Voordelen: Gemakkelijk en goedkoop. Alleen slakken gaan dood, niet de vogels enz.
 • Kattenbrokken
  Je kunt slakken ook lokken met een bakje kattenbrokken, alleen als je zelf ook katten hebt, is dat nogal lastig. Staat het kattenvoer buiten, dan de kat binnen houden en de slakken meteen verwijderen als ze gelokt zijn door het kattenvoer. Laat ook ‘s nachts geen kattenbrokken binnen staan,
  als je last hebt van naaktslakken die binnen komen.
 • Escar-Go®
  Beschrijving: lichtblauwe slakkenkorrels. Werkzame stof: ferri fosfaat 1%. Bijzonderheden: Niet giftig voor huisdieren, egels en vogels. Dosering: 1 theelepel (= ca. 5 gram) / m² Opmerkingen: Voordelen: natuurvriendelijk – niet schadelijk voor andere dieren. Nadelen: Op kalkhoudende grond komen vaak huisjesslakken voor. Niet duidelijk is of het middel hier ook voldoende tegen werkt. Misschien is de werking alleen tegen volwassen huisjesslakken niet afdoende, en worden de zeer jonge huisjesslakken wel gedood. Het middel werkt tegen naaktslakken. Deze slakken komen voor op alle grondsoorten. Web site: www.ecostyle.nl – distributeur voor Nederland: ECOstyle B.V.