Tuin Ontwerpen

JE EIGEN TUIN ONTWERPEN

De voorbereiding
De voorbereiding is het eerste wat je moet doen wanneer je een tuin wil ontwerpen, misschien is het wel bij alles van wat je doet. Een goede voorbereiding is het halve werk.
Bij het tuinontwerpen krijg je te maken met een aantal belangrijke punten namelijk:

 • De vorm.
 • De beplanting.
 • De zogenaamde dode materialen. (Bestrating, schutting, tuinstoelen, potterie).
 • De opstal, zoals een schuur, , kippenhok of konijnenhok, de vaste barbecue.
 • De omgeving.

Deze punten kunnen samen het uitgangspunt zijn van een schitterend tuin. Maar voordat we deze punten behandelen moet je eerst je zelf de volgende vragen stellen:

 • Wat wil ik.
 • Waar wil ik het.
 • Hoe wil ik het voor elkaar krijgen.

Het is namelijk wel belangrijk dat je weet wat je wil, want anders krijg je een tuinontwerp dat gebaseerd is op niet doordachte oplossingen. Kijk eens naar andere tuinen. Ga gewoon eens een wandeling maken in een buurt met mooie tuinen en neem je fotocamera mee. Doe inspiratie op bij het bezoeken van allerlei tuinparken, kasteeltuinen, botanische tuinen en attractieparken. er zijn er velen, zoal De Tuinen Van Appeltern, of Arboretum kalmthout en ook nog Mondo Verde. Zelfs pretparken, zoals De Efteling (was vroeger een natuurpark), hebben zeer fraaie groenvoorzieningen.
Maak veel foto’s van leuke vormen en planten. Kijk ook hoe bepaalde materialen overkomen. Zelfs van lelijke dingen kun je wat opsteken.

De vorm
De vorm is meestal afhankelijk van de vorm van je huis of de vorm van de omgeving. Je kunt er voor kiezen dat je tuin een wordt met de omgeving, of juist het tegenovergestelde. Met de verkeerde vorm kun je alles verpesten of juist iets moois creëren.
Zorg dat je de afmetingen van de tuin hebt en maak een plattegrond van een lege tuin. je kunt deze een aantal keren kopiëren, dat is handig voor latere handelingen. Nu kun je in die lege plattegrond, of een leeg vel papier de indeling van de tuin maken. Waar het terras, waar de barbecue, waar de planten en het gazon. Er moeten looppaden komen naar de schuur of naar de poort die uitkomt op een brandgang. Als je zo alles op papier hebt gezet kun je het een bepaalde vorm geven, een rond terras of juist vierkant. Zorg wel dat je niet teveel verschillende vormen neemt, want dan wordt het ontwerp zeer onrustig. Hier zijn 2 voorbeelden van lange, smalle tuinen. Voorbeeld 1 en voorbeeld 2.

De beplanting
Niet iedereen heeft evenveel kennis van planten, geeft niets. Misschien is het wel fijner om niet te veel plantenkennis te hebben, kun je ook niet zo veel fout doen. gebruik als basis ook planten die bekend zijn en doe er later planten bij, die minder bekend zijn. Wat je niet moet doen is de tuinprogramma’s op tv, zoals eigen huis en tuin of Rob’s grote tuinverbouwing al te letterlijk nemen. Deze programma’s worden namelijk gesponsord en dat houdt in dat de gebruikte materialen in te grote hoeveelheden worden gebruikt en ook zelfs de verkeerde keuzes worden gemaakt. De plantenkeuze die je maakt is afhankelijk van:

 • De eigenschappen van de plant.
 • De beschikbare grootte.
 • De ligging van de tuin.
 • De grondsoort.
 • De vormen van de tuin.
 • De gebruikers.

Gebruik dus niet te grootte planten in kleine tuinen en pas op met tropische verassingen. het kan namelijk nog steeds flink vriezen in Nederland. Gebruik planten op de juiste manier. Met planten kun je ook bepaalde vormen accentueren, of diepte creëren in een tuin. Maak een voorlopig beplantingsplan van de planten, die jij denkt nodig te hebben bij jouw tuinontwerp.

De dode materialen
De dode materialen kunnen ook grote invloed uitoefenen op het eindresultaat van de tuin. Neem alleen al de bestrating. Bestrating heb je in vele verschillende soorten en maten en kleuren. Het is ook een dure kostenpost in de tuin. Dus vergelijk de materialen en de prijzen met elkaar.

De opstal
Betrek de schuur of garage bij het tuinontwerp. Meestal zijn ze ook in de zelfde stijl gebouwd als het woonhuis. Houdt er rekening mee dat er genoeg ruimte overblijft voor de auto of fietsen. En ja zelfs voor die zeer “fraai vormgegeven” kliko’s of containers, want er komen er steeds meer bij.

De omgeving
Vaak is het zo, dat de omgeving waar je woont, bewust is gekozen. Door deze keuze is het logisch dat de omgeving invloed heeft op je tuinontwerp. Wanneer je aan zee woont is het beter wat zich buiten je tuin bevind, ook binnen je tuin aanwezig is. En woon je aan een groot plein met gras, is het niet aan te raden om ook een gazon te nemen in een klein voortuintje.

De afronding
Nu we al deze punten hebben doorgenomen staan er waarschijnlijk al wat schetsen op papier. Voeg deze schetsen bij elkaar en maak een definitief schetsplan. Zorg bij dit schetsplan dat je tuin in evenwicht is. Daarbij kun je letten op de volgende dingen:

 • Werk van lage beplanting naar hoge beplanting.
 • Zorg voor diepte in je tuin.
 • Houd rekening met doorkijklijnen.
 • Zorg voor spannende plekjes in de tuin.

Ook de kleuren van bloemen kunnen een tuin veranderen. Wit maakt de tuin kleiner en blauw maakt de tuin groter.
Wanneer er in de winter planten achter in je tuin staan, die wit of geel bloeien, zorgt dat ervoor, dat je van heel de tuin kunt genieten zonder je warme omgeving te verlaten. Het is nu de bedoeling dat het definitieve schetsplan wordt uitgewerkt tot een mooi tuinontwerp, een beplantingsplan en een matenplan.