Tuin weetjes – PQR

WEETJES-PQR

 

 

 

Potgrond
Potgrond heb je in allerlei soorten en kwaliteiten. Wanneer je potgrond gebruikt, is het belangrijk waarvoor je het gebruikt. Is het voor bloeiende planten of heideplanten, voor de vijver of om buxushaagjes te planten. In de potgrond zitten meestal meststoffen, die kunnen verschillen. Ook de structuur van de potgrond is niet altijd het zelfde. In vijverpotgrond zit bijvoorbeeld klei. Dan heb je nog te maken met de zuurtegraad, ook wel de pH van de grond genoemd. Zure grond heeft een pH van 7.

Buiten deze soorten, heb je ook nog te maken met de kwaliteit van de potgrond. Om er voor te zorgen dat je een goede kwaliteit potgrond koopt, is er een keurmerk voor potgrond en/of bodemverbeterende materialen. De naam voor dit keurmerk is RHP. Het RHP-keurmerk vormt de basis voor waterdichte kwaliteitsafspraken met de leverancier over de kwaliteitseisen van een potgrond en/of bodemverbeterende materialen welke worden toegepast in de consumentenmarkt. Een onafhankelijke organisatie controleert deze afspraken, waardoor bijvoorbeeld een tuincentrum kan rekenen op een perfecte kwaliteit van de geleverde potgrond of bodemverbeterende materialen. Dus bij het kopen van potgrond, let op het RHP-keurmerk.
Voor meer informatie over potgrond, kijk dan op de RHP-site of op Wikipedia.

Rododendrons
In de maand Mei staan vele rododendrons en azalea’s in bloei. Haal dode bloemen weg. Hierdoor kunnen nieuwe uitlopers ontstaan en bloemknoppen voor volgend jaar gevormd worden. Normaliter hoeven rododendrons niet te worden gesnoeid. Geef nieuwe geplante struiken bij droog weer water. Als de grond vochtig is breng dan een laag turfmolm of bladaarde rond de struiken aan om te voorkomen dat de grond snel uitdroogt. Blijf verwelkte bloemen van de vroeg bloeiende planten weghalen.

Rozen
Snoeien van rozen in de zomer houdt in dat men verwelkte en uitgebloeide bloemen verwijdert en eventueel bloemen voor in huis afsnijdt. Als men dit doet worden er nieuwe sterke scheuten gevormd, die in de goede richtingen groeien, om goed gevormde planten te krijgen. Het heeft eveneens tot gevolg, dat de volgende bloemen zich snel ontwikkelen. Wanneer men niet de uitgebloeide bloemen verwijdert, zal de roos rozenbottels vormen en heeft tot gevolg dat de scheuten minder stevig zijn.